Zapisz się do naszego Newsletter'a!

Oświadczenie Wiceprezesa Stowarzyszenia Nasz Ursynów dotyczące odejścia trzech członków stowarzyszenia oraz pojawieniu się nieprawdziwych informacji prasowych.

Z przykrością informuję, że w ostatnich dniach rezygnację z działania w Stowarzyszeniu Nasz Ursynów złożyło dwóch Radnych: Leszek Lenarczyk, Paweł Lenarczyk oraz Wiceprzewodniczący naszego stowarzyszenia i wieloletni Radny Piotr Skubiszewski. Ich rezygnacja wbrew nieprawdziwym informacjom publikowanym na łamach jednego z lokalnych portali nie miała związku z bieżącymi wydarzeniami, a na pewno nie z różnicą zdań w stowarzyszeniu co do obrony terenu przy ul. Polaka przed lokalizacją bazarku czy też możliwą zmianą władz na Ursynowie.

Nie mogło tak być z prostej przyczyny. Kwestia braku zgody na lokalizację bazarku w tamtym miejscu to postulat wyartykułowany w 2014 r. przeze mnie jeszcze gdy piastowałem funkcję burmistrza. Nic w tej sprawie się nie zmieniło.

Jest to lokalizacja nieakceptowalna przez okolicznych mieszkańców, ale także przez Zarząd Transportu Miejskiego, czyli dysponenta tego terenu. Zapytany o tę kwestię przez emisariusza  Prezesa obecnego bazarku i radnego PO Piotra Karczewskiego jasno wyraziłem nasz pogląd w tej sprawie.

Jeśli chodzi o zmianę władz na Ursynowie, to oczywistym jest to, że żadna nowa koalicja nie może powstać dopóki istnieje obecna większość w Radzie Dzielnicy. Jednak stoję na stanowisku, że zawsze warto podejmować próby odwołania nieudolnego, aroganckiego burmistrza, który wielokrotnie przez ostatnie 2 lata okłamał mieszkańców. Nie oznacza to, że Nasz Ursynów powinien wchodzić w nową koalicję za wszelką cenę. A wręcz przeciwnie. Władza nie może być nigdy celem samym w sobie.

Rezygnacja naszych kolegów wynikała przede wszystkim z różnic co do sposobu zarządzania stowarzyszeniem i poziomu zaangażowania niektórych jego członków w sprawy lokalne. Swoje krytyczne spostrzeżenia nasi koledzy artykułowali od wielu miesięcy. Jednak nie przełożyło się to na postulowane przez nich zmiany zarówno personalne jak i w sposobie działania stowarzyszenia. Bo, żeby zmieniać świat trzeba mieć do tego instrumenty, a w tym przypadku umieć przekonać do swoich racji większość członków stowarzyszenia.

Najczęściej przyczyną odejść zarówno w polityce, ale i życiu zawodowym jest niemożność realizowania własnych ambicji. Podobnie było i w tym przypadku. Nie wolno tego oceniać negatywnie, bowiem każdy ma prawo na własną ścieżkę kariery. Gwoli przypomnienia ja również w poszukiwaniu własnej drogi w działalności publicznej i samorządowej wystąpiłem blisko 12 lat temu z SLD, a wkrótce po tym założyłem wraz z Piotrem Machajem i Bernardem Rejniakiem Nasz Ursynów.

I tak, jak powstaliśmy bez naszych kolegów tak i bez nich będziemy kontynuować naszą działalność. Warto przypomnieć, że pierwszy spektakularny zarówno w historii samorządu ursynowskiego jak i w skali Warszawy sukces Naszego Ursynowa to wprowadzenie do Rady Dzielnicy 6 radnych i stanie się drugim po PO ugrupowaniem w radzie. Był to pierwszy wyborczy sukces ruchu miejskiego w Warszawie. Wówczas z naszych list startowali obaj koledzy Lenarczykowie ale tylko Leszek uzyskał mandat radnego. Piotr Skubiszewski dołączył do nas po 2 latach rezygnując wówczas z reprezentowania w Radzie Dzielnicy Lwicy i Demokratów. Wcześniej pamiętam, że podczas naszych licznych rozmów nie wierzył w lokalne komitety i w ich sukces. Zmienił zdanie i jestem pewien że nie żałuje.

Być może w przyszłości również koledzy, którzy od nas odeszli zmienią pogląd i będziemy znów wspólnie działać na rzecz naszej małej ojczyzny. Obecnie życzę im powodzenia. Jako, że nie ma ludzi niezastąpionych, Nasz Ursynów będzie kontynuował swoją działalność, tak jak to czyni od ponad 10 lat starając się jak najlepiej reprezentować mieszkańców Ursynowa na forum ursynowskiego i warszawskiego samorządu.

PG

Jesteśmy Inicjatywą Mieszkańców. Nie Jesteśmy Partią Polityczną!

Nie jesteśmy czerwoni, czarni czy zieloni. Jesteśmy grupą ludzi, którzy mieszkają i żyją na Naszym Ursynowie od lat. Każdy z nas ma swoje poglądy na rzeczywistość. Jednak łączy nas to, że lokalnie najważniejszy jest dla nas Ursynów. Nasz dom. Nasze miasto.

Wśród nas są zarówno autentyczni liderzy ursynowskiej wspólnoty: radni, spółdzielcy, dziennikarze, ludzie kultury i sportu, przedsiębiorcy, społecznicy ale także zwykli ludzie. Młodzi i starsi, bogatsi i biedniejsi, partyjni i bezpartyjni.

Jednym słowem chcemy chronić (stąd tarcza w naszym logo) Ursynowian przed upolitycznieniem samorządu, niekompetencją niektórych urzędników czy oddaniem władzy ludziom, którzy nawet nie mieszkają w naszej dzielnicy. Po prostu nasi sąsiedzi Ursynowianie.

Masz ciekawe pomysły na rozwiązania problemów Ursynowa?

Masz ciekawe pomysły na realizację projektów, które uatrakcyjnią naszą dzielnicę?

Dostrzegasz problem wymagający interwencji?

Chciałbyś dołączyć do stowarzyszenia Nasz Ursynów?

Napisz do nas korzystając z formularza kontaktowego lub bezpośrednio do nas

e-mail: kontakt@NaszUrsynow.org

Stowarzyszenie Nasz Ursynów

Al. KEN 48 lok. 48